2013. október 1., kedd

A DOMB


Adott egy park, benne egy emelkedő. Egy kicsi, de annál meredekebb emelkedő.

Tulajdonképpen ennyi kell az állóképességet és funkcionális izomzatot fejlesztő edzéshez, aminek a neve oly kreatívan: a DOMB.  
(De Ott Meghalunk Bazzeg. )



De mi is történik tulajdonképpen a Domb edzésen? 

1. A lényeg: valahogyan mindig feljutunk az emelkedő tetejére....



2. Valahogyan mindig le is jutunk róla.


És ez a "valahogyan" az, ami minden egyes fel-és lejutáskor más, de sosem egyszerű, és mindig belejajdul valamelyik izomcsoportod. Vagy az összes. 

3.  S minden lejutás után egy kis kör futás következik (leglassabb tempóban, moonwalk-al sincs egy perc se), ami vérmérséklettől, edzettségtől függően lehet sprint vagy laza kocogás. Ha igazán keményen akarsz edzeni, jól meghúzod ezeket a futásokat, és már jöhet is a következő feladat. Ha viszont bedurrantak a combjaid az emelkedőre való feljutáskor, vagy épp a lejövetel volt nehezebb, akkor a laza, kényelmes futás - nem séta! - kis pihenőt jelent, ami közben lelazulhatnak az égő izmok.
Ezek a kis kör futások ráadásul nem csak abban segítenek, hogy két erőnléti feladat közt lazuljanak kicsit az izmok, és ne keményedjen betonná a comb, vádli, vagy épp a has, váll a harmadik kör után, hanem abban is, hogy másnap is tudj például járni, ne legyen vállalhatatlan izomlázad.

Edzettségi szinttől függően 7-14 körből áll egy edzés: minimum 7 különböző módon jutsz fel az emelkedőre, mindegyik feladat kicsit másképp, kicsit mást erősít, fejleszt.

Hogy néz ki egy átlagos kör? A lehetőségek száma a végtelenhez közelít, és minden edzésre viszek új feladatokat, de ilyen gyakorlatokra lehet számítani:

Felfelé:

  • békaügetés (láb, fenék killer), vagy például fekvőtámasztartásban hátrafelé feljutás (has, váll, törzs)

Fent:

  • 10-15 guggolás, vagy négyütemű fekvőtámasz, vagy kitörés, vagy....

Lefelé:

  • tigrisséta (has, hát, váll, karok),vagy akár hátrafelé kitörés, szép lassan (hátsó comb, fenék)


..és jöhet a kis kör futás.



Mit fejleszt mindez?

  • Erőállóképességet
  • Dinamikát
  • Funkcionális erőt 
  • Gyorsaságot
  • Mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket
  • ...ja, és szálkás vádlit és combot, feszes hasfalat, szép ívű vállakat, kerek feneket.

Ha nem rendelkezel nagy túlsúllyal és/vagy komoly ízületi problémákkal, akkor edzettségtől, sportmúlttól függetlenül bátran ki lehet próbálni. Kezdők természetesen mindenből kevesebbet csinálnak eleinte - fél szakaszon végzik a fel-és lejutást -, illetve a köröket záró futások számukra laza kocogás. 
A legfontosabb, hogy minden gyakorlatot helyes technikával végezzünk - elkerülve így a sérüléseket, később jelentkező ízületi fájdalmakat, egyebeket - , így a hangsúly sosem a mennyiségen, hanem a minőségen van.


Ennyit az elméletről, akik már próbálták, így nyilatkoznak a DOMB-ról:

"Az első dombos edzés után két hétig izomlázam volt, azt hiszem."

"Az van, hogy Évi edzése elmondhatatlanul, nagyon-nagyon-nagyon mocskos, szemét, undorító, embertelen kínzás és hihetetlen mentális és fizikális harc és küzdelem és háború volt nekem, de a végén, amikor leküzdöttem, ennyire még sosem éreztem magam királynak. Közben volt, hogy sírtam, bevallom, meg akartam halni, de konkrétan akartam, hogy ne szenvedjek, és kb. minden lépés után ott volt a fejemben, hogy "mi a franc, nem vagyok normális, ez a csaj sem normális, leülök a p.csába...", hisztizni erőm sem volt, és volt, hogy pár másodpercre megálltam, de aztán folytattam, és igaz, hogy lemaradva, de végigtoltam, és ez eszméletlen érzés volt! Évi meg egy hihetetlen jó edző, és vezető, és barát, és a legvégén jött velem, és biztatott, és segített, és esélyes, hogy az utolsó kört már nem tudtam volna végigcsinálni nélküle... és igen, megint átértékeltem a küzdelem, edzés, és önuralom fogalmát, és nagyon rég éreztem ezt, szóval, az egész úgy, ahogy volt, szuper volt!"

"Teljesen más, mint bármilyen edzés, amit eddig csináltam. Máshogy szenvedünk, mint például a lépcsőzésen. Nagyon-nagyon élvezem, egyszerűen jó buli, bármilyen nehéz is még nekem."


"Kemény! Mind fizikailag, mind lelkileg próbára teszi az embert, és olyat ad amit elképzelni sem tudsz!"



"Aki első alkalommal vesz részt az edzésen nem lehet tisztában azzal, hogy mennyiféle módon van lehetőség kihasználni ezt a méltatlanul hanyagolt természeti adottságot. Bátran állíthatjuk, hogy Évi megtalálta azokat a gyakorlatokat, ami mellett senki sem fog unatkozni. A gyakorlatok kivitelezéséhez nem elég csak a lábat, hasizmokat és a kezeket használni, hanem a vázizomzat minden része aktívan szenved az edzések folyamán. Abban mindenki egyetért, hogy az edzés nehéz. Edzettségi szinteket csak az különbözteti meg, hogy ki milyen sebességgel és szabályossággal tudja végrehajtani a feladatokat. Ami kellemesebbé teszi az edzést, hogy miden kör egy laza futással ér véget, leszámítva ha az emberből előjön a versenyszellem és sprintekké fejlődik a laza kocogás egy kedves edzőtárs segítségével. 
Az edzés rendkívül jól fejleszti az állóképességet és a maga módján szórakoztató. Évi jókedve és elszántsága gyorsan átragad a részvevőkre. Az irányítás alatt mindenki fegyelmezett maradt amellett, hogy megmarad a jókedv is. Érezhető, hogy mindenki megtesz mindent, hogy erőn felül tudjon teljesíteni, amiben Évi biztatása nagyon nagy segítséget tud nyújtani a holtpontokon is.
A meleg időben a dinnyével végzett gyakorlatokat már csak a megevése tudta felül múlni. A közösen végzett feladatok és a dinnye közös elfogyasztása csapattá kovácsolja az embereket.
Örülök, hogy rátaláltam az edzésre és a csapat tagja lehetek. 
Bárkinek bátran ajánlom az edzést, aki szeretné magát megmérettetni és kitolni a határait. "









3 megjegyzés:

  1. Ó, ezt ismerem, ez a Gellérthegyi víztározó melletti emelkedő, Si-heng mindig ide zavart fel minket sprintelni :D

    VálaszTörlés
  2. Akkor van egy ikertestvére :D

    VálaszTörlés